14857 Engelli İstihdamı Teşvik Danışmanlık

Bedensel engelli vatandaşlarımızın toplumsal üretime katkı sağlayabilmeleri ve üretimde aktif rol oynayabilmelerini sağlayan 14857 engelli istihdamı teşviki bugün yaygın bir şekilde uygulanıyor. Tabii bu teşvikten yararlanabilmek için işletmelerin bazı yükümlülüklerini yerine getirmiş olmaları gerekiyor. İşte bu yükümlülüklerin neler olduğu veya işletmenin sağlaması gereken diğer koşullar hakkındaki yazımızı mutlaka sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz. Hepimizin malumu olduğu üzere ülkemizde yürürlükte bulunan yasalar gereği 50 veya daha fazla işçi istihdam eden işletmelerin %3 oranında engelli işçi çalıştırması zorunluluğu bulunuyor. Ancak bu zorunluluğun işletmeye ilave maliyet getirmesi yine istihdama yönelik olumsuz bir durum olarak değerlendirildiğinden 14857 engelli istihdamı teşviki ile tablonun işçi ve işveren lehine sonuçlanması sağlanıyor.

Engelli İşçi Çalıştırmak Her Şeyden Önce İnsani Bir Tutumdur

Tabii yasa bazı istisnaları da düşünerek aynı il sınırları içerisinde birden fazla sayıda iş yeri bulunan işverenlere bazı ilave avantajlar ile destek oluyor. Dolayısıyla engelli işçi çalıştırılabilmesine olanak sağlayacak şekilde dizayn edilen yasa işveren açısından daha rahat bir atmosfer sağlıyor diyebiliriz. Bu durumdaki işletmelerin %3 oranındaki hesaplamaları dikkate alınmadan toplam işçi sayısına göre hesaplanma esas alınıyor. Elbette her kanuni düzenlemede olduğu gibi 14857 engelli istihdamı teşviki kanununda da bazı ayrıntıların dikkate alınması gerekiyor. Bu ayrıntılardan bir kısmı bizzat çalışacak olan engellinin durumu ile ilgilidir. Sözgelimi çalışanın engellilik durumunu mutlaka belgelenmiş olma şartı aranmaktadır. Bunun yanı sıra işveren açısından çalışma gücü hesaplanarak İş Kurumundan onaylı belgelerin ibraz edilmiş olma şartı aranıyor.

Engelli İşçi Çalıştırma Zorunluluğu Bulunmayan işletmeler Yararlanabiliyor

Ayrıca yasada işveren lehine pek çok düzenleme yapılarak avantaj bakımından esneklik sağlandığı da ifade edilebilir. Bu nedenle engelli işçi çalıştırma zorunluluğu bulunmayan işletmelerinde yasadan faydalanması mümkündür. Bu noktada çok kısa bir ayrıntı daha paylaşalım. Bu durumdaki işyerlerinin 54857 sayılı kanun numarası ile SGK bilgilerini aktarmaları gerekmektedir. Lütfen başta SGK danışmanlık hizmetleri olmak üzere 14857 engelli istihdamı teşviki ve sigorta teşvik primleri ile ilgili sormak istediklerinizi destek hattımız üzerinden kuruluşumuza iletiniz. Uzman kadromuz ile sunmuş olduğumuz teşvik danışmanlık hizmetlerden önemli avantajlar sağlayacağınıza emin olabilirsiniz.